Linser kan varieras på så många spännande sätt. Här är en lättgjord förrättssallad, som också passar som vegetarisk huvudrätt om man lagar dubbla mängden.
Skala löken och stick i kryddnejlikan. Skölj linserna väl och koka dem i ca 3 dl vatten tillsammans med löken i ca 25 minuter. Skölj, torka och ansa grönsakerna. Dela varje endive på längden i 4 delar. Tärna paprikan, tvätta och skala citronen och skär skalet fint. Hacka persiljan grovt.
Värm 1/2 msk olja i en gryta och bryn paprikan och endiverna lätt. Tillsätt sockret och citronskalet och låt det karamellisera lätt. Slå på vermouth och koka upp, lägg på lock och låt sjuda tills endiverna är helt mjuka, ca 10 minuter. Spä med lite vatten om grytan kokar.
Låt linserna rinna av och fördela dem på 4 tallrikar. Arrangera endiverna och paprikan i mitten, strö över persilja. Krydda vinägern med salt och nymalen peppar, blanda i oljan och slå dressingen över linserna.