Krämig ansjovistårta med lins- och romvinägrett

Krämig ansjovistårta med lins- och romvinägrett
Foto: Lena Holmsäter
GI Viktkoll
GI Viktkoll

Krämig ansjovistårta med lins- och romvinägrett

14 ingredienser

När du ska göra botten till tårtan och fyllningen har du god hjälp av en mixer eller matberedare. Tårtan ska stå i kyl i minst 4 timmar före servering.

Ingredienser

portioner
  • 6 ansjovisfiléer (+ lagen)
  • 2 rågkusar
  • 1 gelatinblad
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk kapris

Lins- och romvinägrett:

  • 0,5 dl färdigkokta gröna linser
  • 0,5 dl forellrom
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk citron, pressad
  • salt
  • vitpeppar

Du behöver också:

  • plastfilm
  • en form med löstagbar botten

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Värm upp 2 msk ansjovislag och smält gelatinet i kastrullen.
  2. Mixa ansjovisfiléerna, crème fraiche och vitlök. Lägg över i en skål och vänd ner kaprisen och gelatinet.
  3. Bryt rågkusarna i mindre bitar och mixa dem med 2 msk ansjovislag.
  4. Lägg plastfilm i formen och tyck ut brödblandningen till en botten. Häll på ansjovisblandningen och ställ i kylskåp i minst 4 timmar före servering.
  5. Blanda samman linser, rom, olja, citronsaft, salt och peppar. Servera till tårtan.