Libanesiska smårätter - meze

Ghenwa - Malmö1
Foto: TV4

Ghenwa bjöd på meze - flera libanesiska smårätter till förrätt. Tabbouleh, sambusik med fetaost, baba ghanouj, hommous och vinbladsdolmar.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.


Ghenwas drycktips
2728 Palacio de la Vega Chardonnay Viura Sauvignon Blanc, Navarra, Spanien 71:-

Ett torrt, fruktigt, blommigt vin som är aningen aromatiskt. Vinets frukt och inslagen av fat passar utmärkt till den grillade auberginröran och sambusiken. Syran i vinet möter alla syrliga smaker i rätten.

16 september 2013
Visa mer
4

Du behöver

Tabbouleh

  • 7 dl finhackad bladpersilja
  • 4 st finhackade tomater
  • 4 st finhackade salladslökar
  • dl torkad mynta
  • 1 dl finmald bulgur

Dressing

  • 1 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • dl citronsaft
  • dl citronsaft
  • dl olivolja
  • 1 krm salt

Sambusik med fetaost

  • 12 ark filodeg
  • 300 g fetaost
  • 100 g mozzarella
  • 1 st ägg
  • 2 dl finhackad persilja
  • vetemjöl vid utbakning
  • dl vatten vid utbakning
  • 1 l olja till fritering

Baba Ghanouj

  • 2 st auberginer
  • 3 st pressade vitlöksklyftor
  • 1 dl tahini (sesampasta)
  • 2 krm salt
  • dl citronsaft
  • Olivolja till garnering
  • Myntakvist till garnering

Hommous

  • 400 g kokta kikärtor
  • dl tahini (sesampasta)
  • dl citronsaft
  • 2 krm salt
  • 2 msk vatten
  • 1 st pressad vitlök
  • Olivolja till garnering
  • Bladpersilja till garnering

Vinbladsdolmar fyllning

  • 100 g vindruvsblad
  • 2 dl ris
  • 5 dl finhackad bladpersilja
  • 2 st finhackade tomater
  • 3 st finhackade salladslökar
  • 2 msk torkad mynta
  • dl citronsaft
  • dl olivolja
  • 1 tsk salt

Vid tillagning

  • 2 st skalade potatisar
  • 2 st tomater

Gör så här

  1. Tabbouleh
    Blanda alla de hackade grönsakerna tillsammans myntan i en skål.
  2. Dressing
    Blanda dressingen. Häll över bulgur och sen dressingen över de hackade grönsakerna ca 30 min innan servering. Detta så att bulgurn får mjukna lite.
  3. Sambusik med fetaost
    Blanda alla ingredienser till fyllningen och blanda väl.
  4. Blanda vetemjölet och vattnet i en liten skål. Lägg fyllningen på kanten av den breda sidan av ett filodegsark.
  5. Vik ihop på sidorna och rulla sedan arket med fyllningen. Pensla på slutet med vetemjölsblandning och förslut väl. Detta gör att rullarna håller ihop under fritering.
  6. Fritering
    Hetta upp oljan och fritera rullarna tills de får en gyllenbrun färg. Serveras gärna nyfriterade för en krispig smak.
  7. Baba Ghanouj
    Sätt ugnen på högsta värmen. Gör små stick i auberginerna med kniven och lägg de sen i aluminiumfolie.
  8. Grilla i mitten av ugnen i ca 60 minuter eller tills de blir mjuka. Ta sedan ut och ta bort skalet direkt under rinnande kallt vatten. Lägg innamätet i en sil och låt vattnet rinna av.
  9. Mosa innanmätet till en jämn smet och blanda i de övriga ingredienserna.
  10. Servering
    Lägg upp baba ghanoujen på ett fat och garneta med olivolja och färsk mynta. Serveras gärna med libanesiskt tunnbröd.
  11. Hommous
    Blanda alla ingredienser och kör i en matberedare. Mixa till en jämn smet. Förvara kallt till servering. Lägg upp i uppläggningsfat och dekorera med olivolja och en kvist bladpersilja. Serveras med libanesiskt tunnbröd.
  12. Vinbladsdolmar
    Koka lite vatten i en kastrull och vän vindruvsbladen i det varma vattnet. Låt ligga i ett par minuter.
  13. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen förutom vindruvsbladen. Lägg en matsked fyllning mitt på
vinbladet, vik in kanterna och rulla ihop. Vinbladsdolmarna ska rullas
 ihop hårt för att hålla ihop när de kokas.
  14. Dela potatisen och tomaterna i ringar och placera i botten på kastrullen. Börja sen packa de rullade vindruvsdolmarna tätt ihop i flera lager. Häll vatten i kastrullen så den knappt täcker vindolmarna. Lägg en tallrik över så att vinbladsdolmarna hålls på plats i botten på kastrullen.
  15. Koka på svag värme i 60 min eller tills riset är klart. Tiden varierar beroende på rissort. Häll ut överblivet spad, blanda ihop dressingen och häll den över vindruvsdolmarna i kastrullen.
  16. Lägg upp vindruvsdolmarna i uppläggningsfat tillsammans med potatisen och tomaterna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept