Gravad lake med balsamicovinäger

Gravad lake med balsamicovinäger
Foto: Lars Paulsson
Från Skogens mat

Jag hörde att någon hade gravat lake, tänkte att jag måste pröva, och det blev riktigt gott. Den blir vit och fin i köttet, med lakens fasta konsistens. Italiensk balsamicodressing och lite lämpligt hack till.

Receptet ger 6 - 8 portioner.

1 september 2008
Visa mer

Du behöver

  • 1 kg putsad ryggfilé av lake, som varit fryst minst 1 dygn
  • 3 st vitpepparkorn
  • 1 knippe dill
  • 4 msk salt
  • 6 msk socker

Garnityr

  • 1 st rödlök
  • 0,5 knippe gräslök
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk koncentrerad mörk balsamicovinäger

Gör så här

  1. Dag 1: Grovkrossa vitpepparkorn och dill. Blanda med salt och socker.
  2. Lägg ett lager av blandningen i en ugnsfast form, lägg fisken med köttsidan neråt och gnid in den med blandningen.
  3. Täck fisken med ett lager av blandningen, lägg på en tyngd och låt stå i minst 24 timmar i kylskåp.
  4. Dag 2/Vid servering: Tag upp fisken och skrapa omsorgsfullt bort blandningen. Skär fisken i tunna skivor.
  5. Finhacka rödlök och gräslök och strö över fisken. Blanda olivolja med balsamicovinäger och ringla över. Servera med rostat bröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept