Gravad lake med balsamicovinäger

Gravad lake med balsamicovinäger
Foto: Lars Paulsson
Från Skogens mat

Jag hörde att någon hade gravat lake, tänkte att jag måste pröva, och det blev riktigt gott. Den blir vit och fin i köttet, med lakens fasta konsistens. Italiensk balsamicodressing och lite lämpligt hack till.

Receptet ger 6 - 8 portioner.

1 september 2008

Du behöver

  • 1 kg putsad ryggfilé av lake, som varit fryst minst 1 dygn
  • 3 st vitpepparkorn
  • 1 knippe dill
  • 4 msk salt
  • 6 msk socker

Garnityr

  • 1 st rödlök
  • 0,5 knippe gräslök
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk koncentrerad mörk balsamicovinäger

Gör så här

  1. Dag 1: Grovkrossa vitpepparkorn och dill. Blanda med salt och socker.
  2. Lägg ett lager av blandningen i en ugnsfast form, lägg fisken med köttsidan neråt och gnid in den med blandningen.
  3. Täck fisken med ett lager av blandningen, lägg på en tyngd och låt stå i minst 24 timmar i kylskåp.
  4. Dag 2/Vid servering: Tag upp fisken och skrapa omsorgsfullt bort blandningen. Skär fisken i tunna skivor.
  5. Finhacka rödlök och gräslök och strö över fisken. Blanda olivolja med balsamicovinäger och ringla över. Servera med rostat bröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept