Funnel cake

8 - 10 stycken
Från Nyhetsmorgon

Du kan äta dessa friterade funnel cakes som de är med bara lite florsocker på. Eller varför inte toppa med grädde, glass, bär eller sylt, lite som en lyxig friterad våffla. /Roy

20 mars 2016
Visa mer
8 - 10 stycken

Du behöver

Smet

  • 300 g vetemjöl (5 dl)
  • 6 g bakpulver (1 tsk)
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 10 g vaniljsocker
  • 110 g ägg (2 st)
  • 60 g strösocker (0,75 dl)
  • 300 g mjölk (3 dl)
  • 1 citron, zest

Fritering

  • 1 l vegetabilisk olja

Gör så här

  1. Funnel cake
    Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ägg, strösocker och mjölk lite lätt. Blanda i de torra ingredienserna och arbeta ihop det till en slät och fin smet med en handvisp, ställ åt sidan.
  2. Värm upp oljan till 180 grader i en kastrull eller djup stekpanna. Fyll en tratt som har ett lagom stort hål med smet genom att hålla fingret för hålet så det inte rinner ut. För tratten över oljan, ta bort fingret och rör runt i cirklar så att det rinner ner smet i frityroljan. Lägg för fingret på hålet när du tycker att du har tillräckligt med smet.
  3. Fritera tills den är gyllenbrun, vänd på den och samma sak på andra sidan. Lyft upp, låt rinna av och servera omgående.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept