Friterade räkor med tre såser

Friterade räkor med tre såser
Foto: TV4

Det är opraktiskt att vara fler än 4-5 personer runt friterad fisk eller skaldjur, första satsen hinner bli kall innan alla fått mat. Investera i en hushållstermometer om fritösen inte har termostat! Utan fritös kan man fritera i 5 cm djup olja i rejäl, tjockbottnad kastrull. Ha alltid ett stort lock till hands att kväva lågor med, om oturen är framme. Ställ varken fritös eller oljekastrull under påslagen fläkt.

Stora tropiska räkor är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök

Naturskyddsföreningens hemsida.


10 juni 2009
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
4

Du behöver

  • ca 20 stora räkor, skalade

Frityrsmet:

  • 2 äggulor
  • 3 dl ljust lättöl
  • 250 g idealmjöl
  • salt, nymald peppar

Till servering:

  • 2 dl Rhode Island, (2 dl majonnäs + 2 msk chilisås)
  • 2 dl aioli med finhackade oliver
  • 2 dl mango chutney med chilisås

Gör så här

  1. Vispa samman ingredienserna till smeten och låt den stå och svälla i ett par timmar (det går bra att fritera direkt men resultatet blir inte lika övertygande).
  2. Klappa räkorna helt torra och doppa i frityrsmeten.
  3. Hetta upp oljan till 175°C i en traktörpanna. Lägg ett par bitar i frityrsmeten och fritera allt eftersom. Fritera inte för mycket åt gången då blir oljan för kall. Låt rinna av på hushållspapper och ät räkorna varm tillsammans med olika såser.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept