Friterade musslor

Friterade musslor
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Friterade musslor

34 ingredienser

30 m

Erik Videgård bjuder på friterade musslor med coleslaw på rabarber, tonkatsusås och majstortilla.

Frågor om receptet?
Erik Videgård Instagram

Frågor om receptet?

Följ Erik på Instagram - där svarar han på frågor om alla sina recept

Läs mer

Ingredienser

portioner

Friterade musslor

  • 1 kg musslor
  • 2 msk olja
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 1 msk vitlök, finhackad
  • 2 dl vitt vin
  • ca 0,5 krm chiliflakes
  • salt
  • svartpeppar
  • majsstärkelse
  • 2 ägg, uppvispade
  • pankoströbröd
  • olja (till fritering)

Dressing

  • 1 dl kokvätska (från musslorna)
  • 3 dl rabarber, hackad
  • 0,5 dl honung
  • 1 msk citronsaft, färskpressad
  • 2 äggulor
  • 2 dl rapsolja
  • salt
  • svartpeppar

Coleslaw på rabarber

  • 100 g rabarber, hyvlade och finstrimlade
  • 2 morötter, rivna
  • 1 rödlök, tunt skivad (liten)
  • 2 dl vit spetskål, strimlad
  • 2 dl röd spetskål, strimlad
  • 10 g mynta, strimlad

Tonkatsusås

  • 6 g farinsocker
  • 30 g soja (ljus)
  • 100 g chilisås
  • 15 g mirin
  • 25 g worcestersås
  • 10 g ingefära, riven
  • 10 g vitlök, riven

Servering

  • tortillabröd (av majs)

Gör så här

Friterade musslor

  1. Skrapa bort eventuellt skägg från musslorna och kontrollera så att alla är hela och stängda.
  2. Hetta upp oljan i en vid gryta. Tillsätt lök och vitlök och fräs någon minut utan att det tar färg.
  3. Tillsätt vin, chiliflakes, salt och peppar.
  4. Häll i musslorna och lägg på ett lock. Skaka grytan och sjud tills musslorna öppnat sig, ca 5 minuter.
  5. Sila av och spara vätskan.
  6. Plocka ur musslorna och låt dem rinna av på hushållspapper.
  7. Lägg musslorna i en plastpåse med ett par skedar majsstärkelse. Skaka påsen så att musslorna täcks av stärkelsen.
  8. Vänd musslorna först i uppvispade ägg och sedan i pankoströbröd.
  9. Fritera musslorna i rapsolja som är 190 grader tills de är gyllene.

Dressing

  1. Koka upp kokvätskan från musslorna med rabarber och honung. Låt sjuda i 10 minuter och sila sedan av. Behåll vätskan och låt det sedan svalna.
  2. Blanda i citronsaft.
  3. Häll dressingen i en mixerkanna och tillsätt äggulor samt olja.
  4. Mixa dressingen med en stavmixer. Börja i botten och dra staven sakta uppåt.
  5. Smaka av med salt och peppar.

Coleslaw på rabarber

  1. Blanda ingredienserna och vänd ihop med dressingen.

Tonkatsusås

  1. Börja med att lösa upp sockret i sojan.
  2. Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa till en slät sås.

Servering

  1. Bottna en majstortilla med coleslaw, toppa med musslor och ringla tonkatsusås över.