Trattkantarellsoppa

30 min
4
Trattkantarellsoppa
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
30 min
4

Du behöver

  • 300 g färska rensade trattkantareller (eller 25 g torkade)
  • 3 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 l vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 3 dl mellangrädde eller vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 0,75 dl torr sherry
  • 1 dl persilja och/eller gräslök till garnering

Gör så här

  1. Med färsk svamp: Lägg undan några av de vackraste trattkantarellerna till garnering och skär de andra i bitar. Finhacka lök och vitlök och låt steka med kantarellerna i smör i en kastrull. Fräs tills vätskan har kokat in, cirka 5 minuter.
  2. Pudra över mjölet och rör om så att det blandas med svampen och löken. Slå på vatten och grädde under omrörning. Smula i buljongtärningarna och låt det hela sakta koka i 10 minuter.
  3. Salta och peppra och tillsätt vinägern, som hjälper till att ta fram den fina svampsmaken. Häll till sist i sherryn.
  4. Hetta upp de hela trattkantarellerna i lite smör och lägg ner dem i soppan. Garnera med lite hackad persilja och/eller gräslök.
  5. Soppan blir slätare om den körs i matberedare eller i mixer. Kör svampen med hälften av vätskan någon minut. Häll sedan i resten av vätskan och låt soppan koka upp.
  6. Med torkad svamp: Smula ner den torkade svampen i en skål och häll över en del av vattnet så att svampen täcks. Låt den stå och svälla i cirka 30 min. Sila av spadet och spara det. Använd det tillsammans med buljongen (totalt 1 liter) när soppan ska spädas. Tillaga sedan soppan som ovan.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept