Fransk löktårta

Fransk löktårta
Foto: TV4

Det här är äkta husmanskost; enkla ingredienser lagade på traditionellt sätt. Degen gör du enklast i matberedare. Servera som förrätt eller bufférätt.

26 januari 2009
Visa mer
810

Du behöver

  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 125 g kallt smör
  • 1 ägg
  • 1 msk kallt vatten
  • 300 g gul lök
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 2 msk smör
  • 3 ägg
  • 2 äggulor
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 stor knippa gräslök
  • salt och vitpeppar
  • riven muskotnöt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg mjöl, salt och det kalla smöret i bitar i en matberedare. Tillsätt ägg och vatten. Blanda 20–30 sekunder tills degen går ihop. Smörj en form med lös botten, ca 28–30 cm i diameter. Kavla ut degen och klä formen. Nagga degbottnen med en gaffel. Låt formen stå kallt 15–30 minuter. Förgrädda pajskalet i 10–15 minuter.
  2. Skala och skiva löken tunt. Skär fläsket i fina strimlor. Smält smöret i en panna, lägg i lök och fläsk och fräs på svag värme ca 15 minuter utan att det tar färg. Rör om då och då. Ta upp och låt svalna något. Vispa ägg, äggulor, mjölk och grädde kraftigt. Blanda i grovhackad gräslök. Krydda med salt, peppar och muskot.
  3. Rör ner fläsk och lök i äggsmeten och häll den i det förgräddade pajskalet. Grädda i ca 40 minuter. Tårtan ska serveras ljummen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept