Stekta pilgrimsmusslor med primörer och beurre blanc

Stekta pilgrimsmusslor med primörer och beurre blanc
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Stekta pilgrimsmusslor med primörer och beurre blanc

16 ingredienser

Denna härliga smörsås, beurre blanc som den också kallas, är en av grundsåserna. /Johan Jureskog

**Magnus Svenssons dryckestips
**
Marqués de Cáceres Rosado artikelnummer 2755 – 75 kr (Rioja, Spanien) årgång **2009
**Mycket frisk med frukt från röda bär, en rosé i modern torr stil som passar bra både före och till maten. Den friska syran går utmärkt till skaldjur med rena smaker, syran i en beurre blanc tar rosevin till en ny dimension.

Arthouse Viognier Chenin Blanc Sauvignon Blanc artikelnummer 2042 – 75 kr (Western Cape, Sydafrika) årgång 2008
Ett torrt, aromatiskt och smakrikt vin med toner av gul, mogen frukt, vit persika och jasmin. Vinet passar till lättare rätter av ljust kött, fågel och allsköns rätter av fisk och skaldjur, exempelvis pilgrimsmusslor med beurre blanc.

Ingredienser

portioner

musslor

  • 12 pilgrimsmusslor (utan romsäck och med muskeln bort pillad)
  • matolja
  • färsk timjan
  • färsk rosmarin
  • vitlök

Sås

  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 dl grädde
  • 200 g smör
  • 1 msk ev citronsaft
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar (efter smak)

Serveras med

  • valfria primörer
  • ev örtkrutonger
  • färska örter

Gör så här

Sås

  1. Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
  2. Blanda löken med vinäger och vitt vin i en kastrull och koka ihop (reducera) till ca hälften - det tar ca 5 minuter beroende på kastrull.
  3. Gå i med grädden och koka lite till.
  4. Sätt tillbaka kastrullen på medelvärme.
  5. Klicka i smör som du rör i under kraftig vispning. Då reder sig smöret till en fin slät smörsås.
  6. Ta av från värmen och smaka av med något kryddmått salt och kryddmått vitpeppar samt lite citronsaft. Smörsåsen är klar att servera!

Musslor

  1. Hetta upp en stor stekpanna så att alla pilgrimsmusslor kan stekas samtidigt.
  2. Gå i med lite matolja och lägg i musslorna med den största sidan uppåt.
  3. Stek tills musslan fått fin färg tillsammans med timjan, rosmarin och vitlöken.
  4. Gå i med några klickar smör och vänd pilgrimsmusslorna hastigt.
  5. Lägg sedan upp dem på en kall tallrik för att avsluta värmen från pannan.
  6. Servera omgående med primörerna och eventuellt örtkrutonger och en massa härliga örter.