Färsk sparris med mojo verde

Färsk sparris med mojo verde
Foto: TV4

Beräkna 1 tsk salt per liter vatten när du kokar sparris. Använd antingen en äkta hög sparrisgryta där sparrisen kokas ”stående” eller en bredbottnad där sparrisen kan ”ligga” med knopparna åt samma håll. I det spanska köket görs mojo-sås ofta het med chilipeppar, men till just sparris är det godare med en mildare smak.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 250 g vit sparris
  • 250 g grön sparris
  • salt

Mojo verde:

  • 1,5 dl hackad persilja
  • 2 kokta potatisar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk dragon
  • 1 msk vinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl hett vatten
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här

  1. Mojo:Mixa persilja, potatis, salt och dragon till ett hack i mixer. Rör i oljan droppvis. Häll i vatten medan maskinen går. Du kan också stöta/röra ihop såsen i en mortel. Var bara noga med att droppa i oljan först och sedan det heta vattnet medan du rör. Lägg över i en skål och pressa till sist ner vitlöken.
  2. Skala den vita sparrisen försiktigt med en liten vass kniv eller potatisskalare. Börja skala strax nedanför knoppen och för kniven nedåt. På den gröna skär man bara bort den träiga nedre delen. Koka sparrisen mjuk i ca 10 minuter. Är sparrisen ”äldre” behövs längre koktid. Pröva med en sticka att stjälkarna är mjuka.
  3. Servera sparrisen varm med rumstempererad mojosås och kanske lite färska sallatsblad och någon citronklyfta. Tips: Tunna skivor skinka är också gott till liksom vitt bröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept