Enbär- och cognacsgravad oxfilé

1,5 dygn
10 portioner som buffé eller förrätt
Enbär- och cognacsgravad oxfilé
Foto: Fredrik Persson
1,5 dygn
10 portioner som buffé eller förrätt

Du behöver

  • 0,75 dl salt
  • 0,75 dl socker
  • 1,5 msk svartpeppar, grovkrossad
  • 5 enbär, krossade
  • 0,5 dl cognac
  • 800 g oxfilé

Topping

  • 4 dl brysselkålsblad, lättkokta
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt och peppar
  • 4 färska fikon, i bitar
  • 1 dl prästost, riven
  • 2 dl harsyrablad, körvel eller salladsmix
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Blanda salt, socker, svartpeppar, enbär och cognac.
  2. Lägg köttet i en plastpåse och häll över blandningen, knyt ihop ordentligt. Vänd på köttet ett par gånger per dag och se till att socker och salt löser sig. Låt marinera ca 1,5 dygn. Ta upp ur påsen och torka av.
  3. Tunnskiva oxfilén och lägg ut på fat eller en skärbräda.
  4. Vänd brysselkålsbladen i olja och vinäger, krydda med lite salt och peppar.
  5. Lägg ut brysselkålen ovanpå oxfilén och toppa med fikon, ost och harsyra, körvel eller sallad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept