En gravt ölad fransos

2-3 dygn
4
En gravt ölad fransos
Foto: TV4

Portergravad ryggbiff med bakat äpple, marinerat äpple och chèvre. En god förrätt som ger munnen en härlig blandning av svenska och franska smaker.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

12 oktober 2015
Visa mer
2-3 dygn
4

Du behöver

Portergravad ryggbiff

  • 400 g ryggbiff
  • 0,5 dl salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 dl porter
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kvist timjan
  • 2 lagerblad

Bakat äpple

  • 3 söta fasta äpplen
  • 1 tsk socker
  • salt och peppar
  • 1 msk olivolja

Marinerat äpple

  • 2 söta fasta äpplen
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk socker

Krutonger

  • 2-3 skivor ljust surdegsbröd
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör

Servering

  • 70 g mixad sallad
  • chèvre

Gör så här

  1. Portergravad ryggbiff
    Putsa ryggbiffen lätt om det behövs.
  2. Blanda socker och salt, och smula ner örterna och lagerbladen.
  3. Torka av köttet och lägg det i en plastpåse och slå över salt-, socker- och örtblandningen. Tillsätt 1 dl porter och knyt igen påsen och lägg köttet i ett kärl med kant.
  4. Ställ in i kylen och låt det grava i 2-3 dagar (ju längre tid du gravar desto mera tillagat blir köttet). Vänd köttet morgon och kväll.
  5. Plocka ut köttet ur påsen, skölj av med kallt vatten, torka av och lägg det i en fryspåse och in i frysen. Tag upp och låt köttet halvtina innan du skär upp det i tunna skivor.
  6. Bakat äpple
    Skala och tärna äpplena grovt. Lägg äpplena i en kastrull tillsammans med 1 msk olivolja. Låt stå på medelvärme under lock tills äpplena smält och puttra tills äpplena är mjuka. Smaka av med salt och peppar och ca 1 tsk socker. Låt svalna.
  7. Marinerat äpple
    Skala och tärna äpplena fint. Blanda äpplena med 2 msk socker och 2 msk vitvinsvinäger.
  8. Krutonger
    Skär bort kanterna på surdegsbrödet och tärna. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och smör. Tillsätt brödtärningarna och låt dem få lite färg.
  9. Lägg upp krutongerna på ett hushållspapper direkt de är klara, pappret suger upp överflödigt fett.
  10. Servering
    Servera på en bädd av blandad sallad, lägg köttet på salladen, strö över de marinerade äpplena och krutongerna samt smula chèvre över alltihop. Avsluta allt med att lägga upp ca 1 msk bakat äpple. Ät och njut!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept