Dumplings med två såser

ca 45 m
6 - 8
Från Nyhetsmorgon

Hemgjorda dumpling fyllda med svamp, kål eller kyckling. De populära kinesiska rätten serveras med två sorters supersmarriga dippsåser. Alexandra Zazzi visar hur även en nybörjare ganska enkelt snor ihop de delikata knytena.

26 december 2015
Visa mer
ca 45 m
6 - 8

Du behöver

  • 3 klyftor vitlök
  • 500 g pak soi kålhuvuden, alt mangold
  • 2 msk matolja
  • salt och peppar
  • 200 g haricots verts
  • 100 g enoki svamp, alt champinjoner
  • 10 cm purjolök
  • 100 g vårlök
  • 300 g kycklinghjärta, alt kycklinglår
  • 1 bit ingefära, valnötsstor
  • 1 thai chili
  • 60-95 gyozaplattor, räkna med 10-12 stycken per person

Sås 1

  • 0,5 dl sesamolja
  • 0,5 dl soja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 lime, saften
  • 2 msk koriander, finhackad
  • 1 thai chili, finhackad

Sås 2

  • 1 dl majonnäs, helst egengjord
  • 1 msk jordnötssmör, osötat
  • cayennepeppar, efter smak

Gör så här

  1. Skala och finhacka vitlöken, samt hacka kålen.
  2. Stek kålen i oljan och vitlöken tills all vätska försvunnit, salta och peppra. Lägg åt sidan men behåll stekpannan.
  3. Finhacka bönorna, svampen, vårlöken och purjolöken och lägg i den heta pannan, stek upp om och råstek 5-6 minuter, salta och peppra.
  4. Lyft ur och blanda med kålen, behåll pannan och lägg i kycklinghjärta. Stek på medelhög värme i 10 minuter, salta och peppra, finhacka ingefäran och chilin och rör i kycklingen.
  5. Stek till kycklingen är genomstekt. Tag fram en matberedare med knivsats och grovhacka kycklingen, lägg i de andra ingredienserna och pulsera några gånger så att allt är grovmalet. Smaka av med salt.
  6. Bygg dumplings genom att lägga en klick i mitten på plattorna och förslut enligt tradition.
  7. Ånga i ångugn eller ångkorg.
  8. Blanda ingredienserna till såserna i två separata skålar.
  9. Doppa de varma knytena i valfri sås.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept