Helstekt färsk dragonkyckling med gräddsås

1h
4
Helstekt färsk dragonkyckling med gräddsås
Foto: Olof Skipper
1h
4

Du behöver

  • 1 st hel kyckling, ekologisk
  • 3 dl grädde
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 2 st röda äpplen, små
  • 2 st lökar, små
  • 1 st citron
  • 1-2 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 1-2 msk dragon, torkad
  • 1 msk timjan, torkad
  • 1 knippe slätbladig persilja, finhackad
  • havssalt
  • torkad pepperonchino (spansk peppar)

Tillbehör

  • ångad broccoli, grönsallad, pumpafrön

Gör så här

  1. Pressa citronen i och runt om den hela kycklingen.
  2. Dela äpple och lök i grova bitar. Fyll kycklingen med lök/äpplet.
  3. Strö över dragon, timjan, hackad vitlök och hackad persilja.
  4. Salta och peppra runt om.
  5. Sätt gjutjärnsgrytan på spisen och klicka ned smöret.
  6. Låt smöret bryna och grytan bli het. Lägg ned kycklingen och bryn den ordentligt runt om.
  7. Slå över kycklingbuljongen och sätt på locket.
  8. Ös och titta till kycklingen då och då och låt puttra på spisen ca 60 minuter.
  9. När kycklingen är genomstekt, slå på grädden och låt puttra 5 minuter till.
  10. Tag upp kycklingen ur grytan, tranchera och stavmixa såsen slät.
  11. Servera med ångad broccoli och en god grönsallad med pumpafrön.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept