Eld i berget - en pepprig apelsingelato i fyllig rödvinssås

Eld i berget - en pepprig apelsingelato i fyllig rödvinssås
Foto: TV4

Anders Taube beskriver detta som "en eldfängd överraskning även för den mest blaserade." Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

11 mars 2009
Visa mer
4

Du behöver

Gelatobas

  • 2 dl mjölk
  • 50 g socker
  • 14 g vit sirap
  • 24 g grädde
  • 16 g smör
  • 8 g torrmjölkspulver
  • 2 st gelatinblad
  • 2 dl färskpressad apelsinjuice
  • 160 g sockerlag
  • 2 tsk hela svartpepparkorn
  • 60 g gelatobas

Sockerlag

  • 4 dl vatten
  • 4 dl socker

Rödvinssås

  • 80 g frysta tinade hallon
  • 1,5 dl rödvin
  • 60 g socker
  • 2 tsk maizena
  • 200 g blandade färska bär som hallon, jordgubbar och blåbär

Gör så här

  1. Gelatobas: Blanda alla ingredienser och sjud under omrörning tills de smält samman. Låt sedan massan vila. Denna bas används alltid till italiensk glass.
  2. Apelsingelato: Lägg gelatinet i kallt vatten minst 10 minuter. Under tiden gör du apelsinblandningen. Värm apelsinjuicen tillsammans med sockerlag och pepparkornen. Sila bort svartpepparn när de satt lite smak på blandningen, cirka 10 min. Se till att blandningen är varm och tillsätt det urkramade gelatinbladen. Rör tills det smälter, tillsätt sedan gelatobasen. Låt blandningen svalna i kylskåpet 3-4 timmar och kör den sedan i glassmaskin.
  3. Sockerlag: Blanda ingredienserna i en kastrull och låt småkoka tills sockret löst sig.
  4. Rödvinssås: Koka ihop hallonen, rödvinet och sockret under omrörning någon minut. Sila sedan av bärresterna. Blanda Maizenan med lite kallt vatten och vispa ner den i såsen. Koka upp såsen igen och sjud den någon minut. Tillsätt de färska bären och kyl sedan såsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept