Lyxig chokladkolatryffel

Lyxig chokladkolatryffel
Foto: Fredrik Zäll
Från Nyhetsmorgon

Se till att frysa chokladen helt. Tag därefter ut den och låt den endast tina så att den precis går att skära. En tvåhandsfattad ostkniv är perfekt för att få raka och fina snitt. /Fredrik Zäll

Receptet ger ca 50 kolor.

Jens Dolks dryckestips
Muscat de Beaumes de Venise 2007, art.nr 8181, 149 kr (3 Solar)
Uppspritat vin från södra Frankrike druvig lätt parfymerad doft. Smakrikt dessertvin med apelsinsyrlighet i eftersmaken.

Fredrik Zälls dryckestips

Don PX Pedro Ximenez, art.nr 8266, Spanien

Musiktips
Eftersom denna makalöst goda kola tar en stund att koka, så hinner man lyssna på Joy Division med låten Love will tears us apart minst tre gånger.

26 december 2010
Visa mer

Du behöver

  • 250 g grädde
  • 100 g honung
  • 420 g mörk choklad helst runt 65 %
  • 170 g socker
  • 170 g glykos
  • 80 g vatten

Garnering

  • färska bär

Gör så här

  1. Koka ihop grädde och honung.
  2. Häll det över den mörka chokladen som brutits ned i mindre bitar.
  3. Blanda smeten klumpfri med till exempel en mixerstav. Nu har ni skapat en ganache, även kallad tryffel.
  4. Ta därefter socker, vatten och glykos och koka det till 158 grader.
  5. Pensla kanterna med lite vatten då och då för att undvika att sockerkristaller bildas, vilket förstör karamellen.
  6. Nu är det dags att blanda ihop karamellen med ganachen.
  7. Koka samman det hela till 118 grader-
  8. Häll sedan upp kolan i en form som sedan ställs i frysen.
  9. Skär kolan i valfri form och storlek.
  10. Garnera gärna med fina bär.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept