Consommé med karljohanssvamp

Consommé med karljohanssvamp
Foto: TV4

Det här är en mycket elegant entrérätt. För dig som vill ha en snabbare rätt finns utmärkt consommé på burk. Brödkrutonger passar bra att servera till.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 liter mörk oxbuljong
  • 1 morot
  • 1 liten bit rotselleri
  • 1 gul lök
  • stjälkarna från en knippa persilja
  • 1 msk torr sherry
  • lite salt

Till klarifieringen:

  • 4 äggvitor
  • 100 g nötfärs

Till servering:

  • 4 stora bitar torkad karljohanssvamp
  • 4 brödkrutonger

Gör så här

  1. Börja med att eventuellt kassera fettkakan som bildats på den kalla buljongen. Ansa morot och rotselleri och hacka mycket fint. Skala och finhacka löken. Lägg den torkade svampen i blöt i vatten.
  2. Blanda äggvitor, morot, selleri, lök och kött i en rymlig kastrull. Tillsätt den kalla buljongen under vispning. Sätt kastrullen på spisen och låt det långsamt koka upp, rör tills det bubblar till ordentligt. Låt buljongen sjuda utan lock i 30 minuter. Sila consommén genom finmaskig sil. Häll i sherryn och smaka om det behövs mera salt.
  3. Koka upp och låt svampen få ett uppkok i buljongen. Servera het i varma tallrikar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept