Citronpaj med vispgrädde

Citronpaj med vispgrädde
Foto: Lina Eidenberg Adamo
Emma Brink Rask
Emma Brink Rask

Citronpaj med vispgrädde

Av: Emma Brink Rask

Från: Nyhetsmorgon

8 ingredienser

30 m + tid i kyl

Vad sägs om en frisk och söt citronpaj med vispad grädde? Vi lovar att det är en fröjd för alla sinnen!

Receptet är hämtat ur boken "61 kakor i en form"
61 kakor i en form

Receptet är hämtat ur boken "61 kakor i en form"

Läs mer

Ingredienser

portioner8 - 10

Pajskal

  • 50 g smör
  • 10 digestivekex [150 g]

Citronfyllning

  • 1 burk kondenserad mjölk sötad [ca 400 g]
  • 2 citroner, zest och saft [ca 1 dl saft]
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 äggulor
  • 2 ägg

Servering

  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

Pajskal

  1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader över- och undervärme och fäst ett bakplåtspapper i botten på din form.
  2. Mixa smör och kex i en matberedare tills de blir en smulig deg. Tryck ut smulorna i botten på formen och ca 2 cm upp på kanten. Använd gärna ett rakt glas för att få det platt och rakt.
  3. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta sedan ut formen.

Citronfyllning

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke tills du har en jämn smet. Det ska bara röras, inte vispas.
  2. Vill du inte ha citronskal i din paj så silar du ner smeten i pajskalet, annars häller du ner hela smeten bara som den är.
  3. Grädda pajen i ca 15-20 minuter. Den ska bara precis stelna, inte få någon färg.
  4. Låt pajen svalna något och ställ sedan in den i kylskåpet tills den är helt kall.

Servering

  1. Servera pajen med vispad grädde.