Hummersoppa

Hummersoppa
Foto: TV4
4

Du behöver

  • 3 st humrar, kokta

Fond

  • 0,5 kg skaldjurskal
  • 0,5 st gul lök
  • 50 g rotselleri
  • 0,5 st purjolök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 st färska tomater, skurna i bitar
  • 2 st lagerblad
  • vitpeppar

Soppa

  • 0,5 dl olivolja
  • 1 st vitlöksklyfta, riven
  • 1 bit ingefära, riven
  • 1 tsk stark chilisås
  • Lite soja efter smak
  • 6 st hummerklor och leder
  • 2 st schalottenlökar, skalade
  • 6 dl skaldjursfond
  • 3 dl kokosgrädde
  • 2 dl grädde
  • 4 st citrongrässtjälkar
  • smör

Till servering

  • bröd

Gör så här

  1. Dela humrarna och ta bort allt skal. Spara skalet till skaldjursfond.
  2. Fond
    Skär lök, selleri, purjolök och vitlök i mindre bitar.
  3. Fräs grönsakerna i olja.
  4. Lägg i tomatpuré och de krossade skalen.
  5. Lägg i kryddor.
  6. Slå på vatten så att det precis täcker skalen.
  7. Koka i ca 5 minuter.
  8. Dra åt sidan och lägg i de färska tomat bitarna.
  9. Låt stå och dra i ca en timme.
  10. Sila.
  11. Soppa
    Finhacka schalottenlök.
  12. Fräs i smör.
  13. Skär citrongräs och lägg i.
  14. Slå på skaldjursfond.
  15. Koka ihop till ca hälften återstår.
  16. Slå i grädde och kokosgrädde.
  17. Mixa, sila och smaka av med salt och peppar.
  18. Dela upp hummerklor och leder.
  19. Blanda samman vitlök, ingefära, olivolja med lite chilisås.
  20. Lägg i hummer köttet.
  21. Stek allt i het panna precis innan servering.
  22. Vid servering
    Toppa soppan med hummerbitarna.
  23. Servera med bröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept