Chili sin carne till matlådan

POPULÄRT
Chili sin carne till matlådan
Foto: Ulrika Ekblom

Chili sin carne till matlådan

Av: Emma och Amelia på vegansk matlåda

Från: Nyhetsmorgon

35 ingredienser

30 m

Den här veganska versionen på chili con carne är oemåståndligt god och gör sig perfekt som matlådemat!

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 2 gula lökar
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • olja (till stekning)
  • 2 dl fryst majs
  • 2 msk tomatpuré
  • 2,5 dl rött vin
  • 400 g vegofärs, fryst
  • 380 g kidneybönor
  • 380 g svarta bönor
  • 800 g krossade tomater
  • 1 msk soja
  • 0,5 dl jalapeño
  • 4 tsk sirap
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 1 msk oregano
  • 2 tsk cayennepeppar
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 bit mörk choklad

Bönsallad

  • 0,5 citron, saft
  • 1 dl solroskärnor, rostade
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl sojabönor, frysta men tinade
  • 0,5 dl kikärtor (kan uteslutas)
  • salt
  • svartpeppar

Tillbehör

  • crème fraîche (växtbaserad)
  • limefrukt
  • färsk koriander
  • nachochips

Gör så här

  1. Finhacka lök och chili och stek i olja i en gryta tills löken fått färg och mjuknat. Lägg i den frysta majsen och stek tills den slutat ånga av sig. Lägg i tomatpurén och fräs tills den nästan bränner fast i botten av grytan. Häll i vinet och rör om tills allt släppt från botten.
  2. Tillsätt fryst vegofärs och stek tills vätskan sugits upp och färsen börjar dofta.
  3. Häll av och skölj kidneybönorna och de svarta bönorna ordentligt. Ta ut en 0,5 dl av vardera och lägg åt sidan till bönsalladen.
  4. Häll i bönorna, de krossade tomaterna, sojan, jalapenos, sirapen och balsamvinägern i grytan. Krydda med de torkade kryddorna, salta och peppra och ha i chokladen. Låt puttra på svag värme i minst 30 minuter, gärna längre.
  5. Gör bönsalladen genom att mixa citronsaft, rostade solroskärnor, basilika och olivolja till en jämn smet. Rör ned sojabönor, svarta bönor, kidneybönor och kikärtor. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera chilin med bönsalladen, fraiche, pressad lime, koriander och nachos.