Champinjonsoppa med sherry

Champinjonsoppa med sherry
Foto: TV4

En mäktig soppa som passar bra före en lätt huvudrätt, till exempel fisk. Godast blir den om man själv kokar en ljus kalvbuljong.

26 januari 2009
4

Du behöver

  • 200 g färska champinjoner
  • 1 liter ljus buljong
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 cl torr sherry
  • salt och vitpeppar
  • Kalvbuljong:
  • 1 kg kalvben
  • 1,5 gul lök
  • 0,33 rotselleri
  • 1 purjolök
  • 2 små morötter
  • 1 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn

Gör så här

  1. Kalvbuljong: Koka först upp benen så att det skummar. Skölj av väl. Sätt på i nytt kallt vatten tillsammans med grönsakerna, skalade och delade i bitar, lagerblad och pepparkorn. Låt koka sakta i 3 timmar och skumma om det behövs.
  2. Låt den ljusa buljongen och grönsaksbuljongen koka ihop till hälften i en kastrull. Tillsätt grädden och koka ihop ytterligare tills 3/4 återstår. Ansa och dela champinjonerna. Ta undan några till garnering. Kör resten till puré i matberedare på hög hastighet i 20–30 sekunder.
  3. Blanda i champinjonpurén och låt soppan koka i 10 minuter. Smaka av med sherry, salt och nymalen peppar. Smörfräs de sparade champinjonerna några minuter och garnera soppan med dem och lite kryddgrönt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept