Champinjonsoppa med sherry

Champinjonsoppa med sherry
Foto: TV4

En mäktig soppa som passar bra före en lätt huvudrätt, till exempel fisk. Godast blir den om man själv kokar en ljus kalvbuljong.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 200 g färska champinjoner
  • 1 liter ljus buljong
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 cl torr sherry
  • salt och vitpeppar
  • Kalvbuljong:
  • 1 kg kalvben
  • 1,5 gul lök
  • 0,33 rotselleri
  • 1 purjolök
  • 2 små morötter
  • 1 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn

Gör så här

  1. Kalvbuljong: Koka först upp benen så att det skummar. Skölj av väl. Sätt på i nytt kallt vatten tillsammans med grönsakerna, skalade och delade i bitar, lagerblad och pepparkorn. Låt koka sakta i 3 timmar och skumma om det behövs.
  2. Låt den ljusa buljongen och grönsaksbuljongen koka ihop till hälften i en kastrull. Tillsätt grädden och koka ihop ytterligare tills 3/4 återstår. Ansa och dela champinjonerna. Ta undan några till garnering. Kör resten till puré i matberedare på hög hastighet i 20–30 sekunder.
  3. Blanda i champinjonpurén och låt soppan koka i 10 minuter. Smaka av med sherry, salt och nymalen peppar. Smörfräs de sparade champinjonerna några minuter och garnera soppan med dem och lite kryddgrönt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept