Chả Cá Lã Vọn

NYHET
koket.se
Chả Cá Lã Vọn
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Chả Cá Lã Vọn

24 ingredienser

30 m

Erik Videgård bjuder på friterad fisk med räksås, jordnötter och risnudlar.

Frågor om receptet?
Erik Videgård Instagram

Frågor om receptet?

Följ Erik på Instagram - där svarar han på alla frågor om sina recept

Läs mer

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Friterad fisk

  • 700 g vit fisk, i kuber (torsk, sej eller liknande)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk fisksås
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk galangal, riven
  • 2 tsk vitlök, riven
  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 1 dl rapsolja
  • 4 msk majsstärkelse

Mám Tóm-sås, fermenterad räksås

  • 2 msk räkpasta, fermenterad (Mam Tom)
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk limejuice
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk MSG
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 birds eye chilli, tunt skivade

Servering

  • olja
  • 1 gul lök, skuren i tunna båtar (liten)
  • 1 knippe dill (stort knippe)
  • 4 salladslökar, i 5 cm bitar
  • jordnötter, torrostade
  • risnudlar, mediumbreda och kokta
  • rispapper, friterade med sesamfrön

Gör så här

Friterad fisk

  1. Skär fisken i kuber som är ca 4 cm stora.
  2. Marinera fiskbitarna med salt, fisksås, socker, gurkmeja, galangal, vitlök och shalottenlök. Ställ fisken åt sidan.
  3. Hetta upp en wok med 1 dl rapsolja.
  4. Skaka fisken med majsstärkelse och fritera sedan bitarna gyllene i ca 5 minuter.
  5. Ta upp fisken och låt den rinna av på hushållspapper.

Mám Tóm-sås, fermenterad räksås

  1. Blanda räksås, socker, limejuice, vatten och MSG slätt.
  2. Blanda sedan i vitlök och toppa med chili.

Servering

  1. Hetta upp en låg gryta eller panna med lite olja.
  2. Fräs löken tills den börjar bli brynt.
  3. Tillsätt dill samt salladslök och fräs i ytterligare en minut.
  4. Blanda sedan i fisken och jordnötterna.
  5. Servera med kokta risnudlar, friterade rispapper och räksåsen.
  6. Ät allt direkt ur en skål eller rulla in i rispapper och doppa i såsen.