Grillad tonfisk med frukt- och avokadosalsa

Grillad tonfisk med frukt- och avokadosalsa
Foto: Martin Cederblad

Tonfisk är gott men en aning torrt om man steker den för länge. Men har man en fruktig salsa med massor av godsaker i så gör det faktiskt ingenting om fisken skulle ligga en minut för länge i pannan eller på grillen! Välj om du vill smaksätta salsan med koriander eller mynta. Bägge blir goda, men med koriander brukar det ju vara så att antingen älskar man smaken eller så avskyr man den!

Gott som tillbehör till denna rätt är färsk bladspenat och kronärtskockshjärtan med olja och vinäger.

6 maj 2009
Visa mer

Du behöver

  • 4 skivor tonfisk à 120 g (finns fryst, ca 140 g st)
  • 1 st mango
  • 1 st stor avokado
  • pressad lime
  • 2 st tomater
  • 1 liten gul lök eller 2 knipplökar
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 4 msk olivolja
  • ev. en gnutta chili
  • 1 knippe färsk koriander eller mynta
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Skala och tärna mango och avokado. Pressa lime över så mörknar inte avokadon. Tärna tomaterna och hacka eller skiva löken. Vänd ihop alltsammans och blanda med vit balsamvinäger, olivolja, salt och peppar.
  2. Smaka av salsan, den ska vara sötsyrlig. Gillar du chili så är det gott med en gnutta av det här. Låt stå kallt till servering.
  3. Grilla eller stek tonfisken ett par minuter på varje sida, men se till att den behåller en rå kärna. Krydda med flingsalt och nymald svartpeppar.
  4. Servera den varma nygrillade tonfisken med den kalla och fruktiga salsan. Bladspenat och kronärtskockshjärtan är också gott till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept