Soppa på rödbeta, röda linser och morot

Soppa på rödbeta, röda linser och morot
Foto: Martin Cederblad

Med rödbetor, pumpa, sötpotatis och morot gör man alltid de vackraste sopporna. Linserna gör att soppan blir matig. Avsluta gärna med lite citronsaft för att balansera sötman i rotsakerna.

Tips! Gör din egen färskost på avrunnen yoghurt eller fil.
Det går förstås också bra att klicka i kesella eller smaksatt färdig färskost i soppan.

6 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 rödbetor
  • 1 morot
  • 1 sötpotatis eller en bit pumpa
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl röda linser
  • olivolja
  • 1 l grönsaksbuljong
  • salt och peppar
  • pressad citron
  • ev. riven ingefära alternativt ”currypaste” eller Tandooripaste”
  • färskost och knipplök/gräslök till servering

Gör så här

  1. Skala och grovtärnagrönsakerna. Fräs lök och vitlök tillsammans med röda linser i en rejäl gryta i en skvätt olivolja.
  2. Rör ner resten av grönsakerna och fräs dem lätt utan att de tar färg. Häll på buljongen och låt det hela puttra på svag värme under lock i cirkaa 45 minuter eller tills alla rotsaker känns mjuka.
  3. Ställ ner kastrullen i diskhon och mixa soppan slät med stavmixer (det är praktiskt att ha kastrullen där om det skvätter). Smaka av soppan med salt, peppar och pressad citron. Späd med buljong om soppan är för tjock.
  4. Gillar man thaismak så är det gott med lite riven färsk ingefära eller ”currypaste” i soppan. Gillar man indiskt så är det ljuvligt med en tesked Tandooripaste.
  5. Servera med en klick färskost eller yoghurt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept