Caprese med bifftomater

Caprese med bifftomater
Foto: TV4

Caprese med bifftomater

Av: Arduino - Falkenberg

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

1 h

Caprese är en fräsch och god rätt att servera innan maten.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Caprese

  • 4 mozzarellaostar
  • 2 bifftomater
  • 0,5 kruka basilika
  • 2 msk olivolja
  • salt

Tomatsås

  • 0,5 gul lök
  • 500 g passerade tomater
  • 2-3 blad basilika
  • 1 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • salt

Auberginer/ Parmigiana

  • ca 1 kg aubergine
  • 1,5 l vatten
  • 1 msk salt
  • 2-3 dl olivolja
  • 250 g fior di latte (alt. Mozzarella)
  • ca 70 g parmigiano reggianoost
  • 1 kruka basilika
  • salt

Gör så här

Auberginer/ Parmigiana

  1. Skiva auberginer i 3-5 millimetersskivor på längden. Lägg dem i saltat vatten en stund och låt dem sen rinna av på hushållspapper. Fritera dem i olja i en stekpanna tills de börjar få färg. Lägg att svalna på hushållspapper.

Tomatsås

  1. Hacka löken och bryn i oljan i en liten kastrull. Tillsätt passerade tomater och vatten. Tillsätt salt efter smak och 2-3 färska basilikablad. Koka i 15-20 minuter på svag värme. Kontrollera att den inte blir för torr, i så fall tillsätt lite mer vatten.

Montering

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Varva tomatsås, aubergine, fiordilatte eller mozzarella, riven parmesan och basilika i en rektangulär bakform (Lager på lager som en lasagne). Börja och sluta med tomatsås, samt strö över riven parmesan på toppen.
  3. Ställ in i ugnen i 15-20 minuter. Låt den vila minst 30 minuter innan man serverar den.

Caprese

  1. Skär mozzarella och tomater i skivor, lägga på ett fat tillsammans med basilika, ringla över olja och strö på salt.