Bún chả Hà Nội

NYHET
koket.se
Bún chả Hà Nội
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Bún chả Hà Nội

29 ingredienser

1 h + tid i kyl

Fläskbullar med fläsksida, picklade grönsaker, risnudlar och örter blir en riktigt festlig och god rätt att njuta av i helgen.

Frågor om receptet?
Erik Videgård Instagram

Frågor om receptet?

Följ Erik på Instagram - där svarar han på alla frågor om sina recept

Läs mer

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fläskbullar

  • 500 g fläskfärs (fet)
  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 2 msk vitlök, finhackad
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk fisksås
  • 1 tsk svartpeppar

Fläsksida

  • 500 g fläsksida
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk vatten, hett
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk rapsolja
  • 2 salladslökar, tunt skivade
  • 2 msk schalottenlök, grovhackad
  • 2 klyftor vitlök, grovhackade
  • 0,5 tsk svartpeppar

Picklade grönsaker

  • 1,2 dl vatten
  • 4 msk risvinäger
  • 4 msk strösocker
  • 1 morot, tunt skivad (liten)
  • 1 kålrabbi, tunt skivad (liten)

Nudlar

  • 225 g risnudlar (okokt vikt)
  • olja

Soppbas

  • 1 l vatten
  • 120 g fisksås
  • 150 g strösocker

Servering

  • blandade örter
  • sallad
  • 8 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 piri piri, tunt skivade

Gör så här

Fläskbullar

  1. Blanda ingredienserna och låt vila över natten.

Fläsksida

  1. Skär fläsksidan i 5 cm breda och 5 mm tjocka skivor, det går lättast om fläsket är lite fryst.
  2. Lös upp sockret i varmt vatten.
  3. Tillsätt fisksås, rapsolja, salladslök, schalottenlök, vitlök och peppar. Blanda väl och tillsätt fläsket. Blanda igen och låt marinera i kyl över natten.

Picklade grönsaker

  1. Blanda vatten, risvinäger och socker tills sockret löst upp sig.
  2. Tillsätt morot samt kålrabbi och låt pickla i minst två timmar i rumstemperatur.

Nudlar

  1. Koka nudlarna enligt instruktioner på paketet.
  2. Spola nudlarna i kallt vatten och låt ligga i vattnet med lite olja, de ska serveras kalla.

Soppbas

  1. Blanda vatten, fisksås och socker.
  2. Koka upp blandningen tills sockret löst upp sig och fortsätt sedan koka i ytterligare 5 minuter.
  3. Håll soppbasen varm.

Servering

  1. Ta ut köttet ur kylen och forma platta bullar av färsen, ca 6 cm x 1,5 cm. Lägg bullarna på en bricka med bakplåtspapper.
  2. Stek färsbullarna i en panna på spisen (eller i ett stekjärn på utegrillen) tills de har fått vacker färg och är genomstekta.
  3. Håll färsbullarna varma.
  4. Trä upp fläsket på spett eller lägga i halster. Grilla sedan fläsket i en grillpanna eller direkt över en het utegrill tills det är nästan bränt i kanterna.
  5. Lägg nudlar, örter och sallad på en tallrik samt vitlök och chili i små skålar.
  6. Dela upp fläskbullar och fläsksida i fyra skålar, tillsätt picklade grönsaker och fyll upp med soppbasen.
  7. Ta lite av allt i en sked och njut!