Boostade baguetter

Boostade baguetter
Sara Ask
Sara Ask

Boostade baguetter

7 ingredienser

1 h

De här boostade baguetterna är bakade med soppa som vätska! Ett smart och gott sätt för att ta till vara på middagsrester.

Ingredienser

portioner styck
  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten (gryta eller soppa och vatten)
  • 2 msk olivolja (eller rapsolja)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 dl havregryn (grahamsmjöl eller annat grövre mjöl)
  • ca 8 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Mät upp en gryta eller soppa och späd med vatten så att det sammanlagt blir 4 dl. Mixa blandningen jämn och slät och värm tillsammans med oljan till 37 grader, fingervarmt.
  3. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
  4. Tillsätt salt, socker, havregryn och lite vetemjöl i taget. Arbeta ihop till en smidig deg.
  5. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 40 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, arbeta den lätt och dela den i två delar.
  7. Rulla ut varje degbit och vrid till en baguette.
  8. Lägg baguetterna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa medan ugnen blir varm.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (180 grader varmluft).
  10. Grädda baguetterna i mitten av ugnen i ca 12 minuter, eller tills de fått fin färg och känns genomgräddade.