Ostron med vattenmelongranité

Ostron med vattenmelongranité
Foto: Roland Persson

Ostron och granité - som kan liknas vid en issörja - är en lyxig förrätt som smakar utsökt till ett glas champagne eller mousserande vitt vin. Receptet finns med i Bonniers kokbok.

Läs mer om

Bonniers kokbok


14 december 2010
Visa mer
10

Du behöver

  • 20–30 svenska ostron, skrubbade och tvättade

Rödvinsvinägrett

  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 5 msk olivolja
  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 2 msk rödlök, finhackad
  • 1 msk röd paprika, hackad
  • 1 msk citron, pressad
  • 1 krm salt

Vattenmelongranité

  • 750 g vattenmelon, ca
  • 2 msk råsocker
  • 1 st lime, saften (ca 2 msk)
  • 0,5 msk ingefära, riven färsk
  • 1,5 msk salt
  • röd tång till garnering, ev

Gör så här

  1. Vinägrett
    Vispa ihop rödvinsvinägretten.
  2. Granité
    Skär bort skalet på vattenmelonen och kärna ur fruktköttet.
  3. Mixa det till cirka 4 dl puré.
  4. Smält råsocker i en kastrull och tillsätt limesaft.
  5. Dra bort från plattan och rör ner melonpuré, ingefära och salt.
  6. Häll upp blandningen i en rostfri bunke och låt stå i frysen i minst 5 timmar.
  7. Vispa granitén varje timme.
  8. Ta fram granitén inför serveringen och låt den stå i 5 minuter.
  9. Vispa den försiktigt med elvisp så att den blir fluffig.
  10. Ställ tillbaka i frysen.
  11. Vid servering Öppna ostronen.
  12. Lägg dem på en isbädd och droppa i lite rödvinsvinägrett.
  13. Toppa med granitén och garnera eventuellt med röd tång (tosaka nori aka).
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept