Hel grillad piggvar

Från Nyhetsmorgon

Hel grillad piggvar med ansjovis, löjrom samt stekt lök och skirat smör.

8 april 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,5 kg filé på ben
  • 1 dl grädde
  • 2 dl vitt vin
  • 1 burk ansjovis
  • 4 st silverlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • Skivad lardo di collonata
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl löjrom
  • 6 msk skirat smör
  • 1 knippe gräslök
  • 1 knippe dill
  • havssalt
  • citron
  • 3 msk osaltat smör
  • olivolja
  • 1 stektermometer
  • 2 msk crème fraiche

Gör så här

  1. Fisken
    Putsa fisken ren från skinn och senor.
  2. Värm upp en grillpanna, vänd fisken i grädde och grilla den så att de får ett jämnt och fint grillmönster.
  3. Täck med den skivade lardon.
  4. Lägg upp på plåt med bakpapper i botten och ställ in i 60 gradig ugn.
  5. Stick in termometern på den tjockaste biten på fisken.
  6. Ta ut fisken när den har kommit upp i 38 grader.
  7. Såsen
    Skivad löken tunt och svetta den i olivolja och en matsked smör.
  8. Slå på vinet och koka ihop, häll på ansjovisspad efter smak.
  9. Slå på mjölk, grädde och crème fraiche.
  10. Sjud långsamt i 15 minuter.
  11. Sila genom finmaskig sil och smaka av med salt och citron.
  12. Löken
    Skiva löken tunt och stek den på medelvärme tills den är karamelliserad och smaka av med salt.
  13. Vid servering
    Dela upp fisken i 4 jämna bitar och värm i 180 gradig ugn tills den har en temperatur på 42 grader.
  14. Lägg upp på tallrik, mixa såsen luftig och häll över fisken.
  15. Avsluta med den stekta löken, löjrom, skirat smör och örter.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept