Jordärtskocksoppa med pilgrimsmusslor

Jordärtskocksoppa med pilgrimsmusslor
Foto: TV4

Toppa soppan med rivet limeskal och forellrom – Mustigt och syrligt på samma gång, en utmärkt kombination, säger Björn.

Björns vintips: La Chapelle des Augustins, Sancerre, 2007

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Fler recept från programmet


10 november 2010
Visa mer
4

Du behöver

Soppa

  • 400 g jordärtskockor
  • 100 g ärtor, gröna (För färgens skull samt att söta upp soppan något)
  • 5 dl grönsaksbuljong med vatten från koket.
  • 3-5 dl grädde (Vill man ha den lite smalare kan man använda vattnet från koket att dryga ut med)
  • 1 msk tryffelolja
  • 1 msk vit balsamvinäger (gärna lagrad)
  • 1 st lime, pressad och skalet rivet
  • salt och peppar efter behag

Pilgrimsmusslorna

  • 12 st pilgrimsmusslor
  • olivolja till stekning
  • 1 st lime, pressad

Garnering

  • 1 msk forellrom

Gör så här

  1. Soppa
    Koka skockorna mjuka.
  2. Tillsätt ärtorna när någon minut återstår av kokningen så att dessa blir mjuka.
  3. Häll av vattnet, men spara detta och tillsätt en buljongtärning.
  4. Mixa skockorna och ärtorna till en mos.
  5. Häll tillbaka ca 3-5 dl buljong och värm upp.
  6. Tillsätt grädde tills önskad krämighet är uppnådd.
  7. Smaka av med tryffelolja, balsamvinäger, hälften av limesaften och salt & peppar. Tryffeln tar gärna över så var försiktig och ta lite i taget
  8. Pilgrimsmusslor
    Hetta upp en stekpanna, gärna en med räfflor.
  9. Spraya musslorna med olivolja.
  10. Stek musslorna hastigt på varsin sida, så att de får en mörk gyllenbrun färg.
  11. Häll på resten av limesaften över musslorna och låt sjunka in ett par sekunder. Ta sen bort stekpannan från plattan.
  12. Garnering
    Häll upp soppan i varsin tallrik, Lägg i musslorna så att de syns över ytan.
  13. Toppa med rivet limeskal och ringla över rommen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept