Alspånsrökt röding från Storrensjön

45 min
4
Alspånsrökt röding från Storrensjön
Foto: TV4

En röding omgiven av klassiska smaker som pepparrot, örter och en förnimmelse av rökig al. Pepparrotscremen, det mest klassiska vi har som utmärkt kompletterar rökigheten o salt/sötman i fisken. Som ett vackert komplement, både på tallriken o på tungan, örtoljan!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Penfolds Riesling.

26 februari 2010
Visa mer
45 min
4

Du behöver

Röding

  • 800 g hel röding
  • 4 msk salt
  • 2 msk socker
  • Några vrid med pepparkvarnen
  • 4 dl alspån

Pepparrotscreme

  • 1 burk äkta crème fraiche (2,5 dl)
  • 3 tks majonnäs
  • 3 tsk riven pepparrot
  • 1 krm salt
  • 2 vrid på pepparkvarnen

Örtolja

  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk färskpressad citronsaft
  • 5 dl neutral olja, tex solros eller raps

Gör så här

  1. Röding
    Skölj den hela fisken, filea o lägg fisken på ett fat eller i en påse.
  2. Strö över salt, socker o pepparblandningen.
  3. Gnugga in blandningen i fiskköttet o täck med plast.
  4. Ställ in i kylen ca 1 dygn.
  5. Ta fram fisken.
  6. Torka den torr och skär tunna skivor eller strimlor.
  7. Häll alspånet i en torr kastrull. Sätt den på plattan och lägg på lock.
  8. När det börjar ryka ur kastrullen kollar du snabbt! Alspånet ska bli kolsvart.
  9. Lägg sedan fiskremsorna på ugnsgallret utan papper!
  10. Ställ in i ugnen utan temperatur och sätt kastrullen med spån under.
  11. Ta av locket o stäng ugnsluckan!
  12. Låt fisken stå och självröka ca 15 minuter. Klart.
  13. Pepparrotscreme
    Blanda samtliga ingredienser till en creme!
  14. Örtolja
    Kör örterna o oljan i en blender eller mixer. Smaka av med salt o citron.
  15. Servering
    Lägg upp sköljd blandsallad i mitten av varje tallrik. Försök få till en boll.
  16. Arrangera fisken ovanpå.
  17. Ringla örtoljan runt om och en klick av pepparrotscremen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept