Aprikosgryta

koket.se
Aprikosgryta ny

Aprikosgryta

13 ingredienser

1 h

Den här smakrika grytan med aprikoser, mandlar och nötter kallas Şiley qeysî.

Se Laven Mokri laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 1 dl tomatpuré
  • 1,5 tsk salt
  • 1 kanelstång
  • ca 1 l vatten
  • 600 g torkade aprikoser
  • ca 2 tsk strösocker
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 1 dl russin
  • 1,5 dl sötmandel
  • 1 dl valnötter
  • rapsolja

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Häll ca 1 matsked olja i en gryta och lägg i löken. Stek snabbt på hög värme så att den blir glansig.
  3. Krydda med gurkmejan och stek i ytterligare 1 minut.
  4. Tillsätt tomatpuré och rör om. Häll i salt, kanelstång och ca. 1 liter vatten. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medel och låt koka under lock i 15 minuter.
  5. Stek aprikoserna i en liten kastrull med 1 matsked olja på hög värme under omrörning i ca 1 minut.
  6. När grytan har kokat i 15 minuter häller du ner aprikoser, socker och malen kanel. Rör om och låt koka i 20 minuter till.
  7. Tillsätt mer vatten om det börjar bli torrt.
  8. Stek russinen på samma sätt som aprikoserna. Rör sedan ner även dem i grytan och låt koka i ytterligare 10 minuter.
  9. Gör samma sak med nötter och mandel.
  10. När du blandat ner nötter och mandel i grytan ska grytan koka i 15 minuter, sedan är den redo att serveras (förslagsvis med ris).