Aprikos- och vaniljmarmelad

koket.se
Aprikos- och vaniljmarmelad
Foto: Linda Lomelino
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Aprikos- och vaniljmarmelad

4 ingredienser

30 m

"Aprikosmarmelad är så himla gott på rostade mackor men även till osten. Vill man lyxa till det riktigt mycket så dela en croissant och bred marmeladen ovanpå." /My Feldt

Se My Feldt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats
  • 0,5 vaniljstång
  • 500 g aprikos, urkärnade (650 g hela aprikoser)
  • 250 g strösocker
  • 1,5 citron, saft och zest

Gör så här

  1. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna och lägg dem tillsammans med stången samt alla övriga ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka upp under omrörning och koka sedan på medelvärme i 10-15 minuter.
  3. Fiska upp vaniljstången, skölj av den och lägg på tork (perfekt att ha till vaniljsocker senare).
  4. Mixa marmeladen med en stavmixer till önskad konsistens, jag kan gilla min aprikosmarmelad ganska slät men det är en smaksak.
  5. Gör ett syltprov. Känns sylten lös så kan du koka den lite till om du önskar, men tänk på att marmeladen alltid blir tjockare när den hamnar i kylen.
  6. Tappa upp marmeladen på varma sterila burkar och förvara i kylen. Oöppnade burkar håller i ca 6 månader och 1 månad som öppnade.