Äppelpajbulle

koket.se
Äppelpajbulle
Foto: Judith Kirkhoff
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Äppelpajbulle

18 ingredienser

1 h 30 m

”Äpple är fantastiskt gott i bullar och gör dem oerhört saftiga. Genom att toppa med pajsmulor får vi en härlig bullhybrid som är ganska annorlunda mot den klassiska bullen med pärlsocker på.” /Hilda Kirkhoff

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner35 - 40 stycken

Vetedeg

  • 1 förp jäst (färsk) [50 g]
  • 4 dl mjölk, 3%
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl vit sirap
  • 15-16 dl vetemjöl
  • 175 g smör, rumsvarmt

Kanelfyllning

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl farinsocker, mjukt
  • 5 msk malen kanel
  • 0,5 msk vetemjöl

Pajsmul

  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 msk strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl [90 g]
  • 1 dl havregryn
  • 0,5 tsk bakpulver

Äppelfyllning

  • 2 dl äppelmos

Servering

  • florsocker

Gör så här

Vetedeg

  1. Smula ner jästen i en skål eller bunke.
  2. Värm mjölken i en kastrull till 37 grader. Häll den över jästen och rör om tills jästen löses upp.
  3. Blanda ner ägg, salt, sirap och tre fjärdedelar av mjölet. Arbeta ihop till en deg med köksassistent eller med en elvisp med degkrokar.
  4. Tillsätt resten av mjölet lite i taget och arbeta sedan degen i 5 minuter.
  5. Klicka i smöret och arbeta degen i ytterligare 10 minuter.
  6. Täck skålen med plastfolie och en kökshandduk och låt degen jäsa i 45 minuter.

Kanelfyllning

  1. Rör ihop smör, farinsocker, kanel och mjöl till kanelfyllningen.

Utbakning

  1. Lägg upp degen på en lätt mjölad köksbänk och kavla ut den till en rektangel som är 1 centimeter tjock. Bred på kanelfyllningen.
  2. Vik över halva degen mot dig från långsidan och kavla lätt på den för att få ihop delarna. Dela degen i 2 centimeter breda remsor.
  3. Tvinna varje remsa med handflatorna på ändarna åt varsitt håll. Forma varje degremsa till en snurra och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under en kökshandduk i 45 minuter.

Pajsmul

  1. Mät upp smör, socker, mjöl, havregryn och bakpulver i en skål. Nyp ihop till en smuldeg med fingrarna. Låt stå till sig i kylen medan bullarna jäser.
  2. Värm ugnen till 210 grader med varmluft.

Äppelfyllning

  1. Gör en grop i mitten av bullarna och lägg i en klick äppelmos.

Utbakning forts.

  1. Strö pajsmulet över bullarna.
  2. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 minuter. Ta ut och låt dem svalna på galler under en kökshandduk.

Servering

  1. Pudra florsocker över strax före servering.