Äppelkaka på grillade Ingrid-Marie

koket.se
Äppelkaka på grillade Ingrid-Marie

Äppelkaka på grillade Ingrid-Marie

Av: Frida Nilsson

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

1 h

"Den här efterrätten är en tolkning av gåsamiddagens dessert, med hållbara och lokala ingredienser. I stället för vanilj används älgört." /Frida Nilsson

Se Frida Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Grillade Ingrid-Marie

  • 4 äpplen ingrid marie
  • 1 msk smör
  • 1 msk honung
  • salt

Stekt kavring

  • 4 skivor kavring
  • 3 msk smör
  • 1 tsk strösocker

Älgörtssås

  • 5 dl mjölk
  • äppleskrutt från de grillade äpplena
  • 20 g älgört
  • 120 g äggula
  • 0,6 dl majsstärkelse
  • 1,5 dl strösocker
  • ca 0,5 krm salt
  • 1 dl grädde

Uppläggning

  • 1 msk älgört, torkad och mixad

Gör så här

Grillade Ingrid-Marie

  1. Dela äpplena mitt itu, skär bort kärnhusen och använd dem i såsen.
  2. Lägg äpplena på grillen och grilla tills de fått rejält med färg.
  3. Lägg äpplena i en kastrull med smör och honung.

Stekt kavring

  1. Dela kavringen i små tärningar.
  2. Stek brödtärningarna i smör och socker tills de blir krispiga.

Älgörtssås

  1. Koka upp mjölken med äppleskrutt och älgört.
  2. Vispa samman äggula, maizena och socker.
  3. Häll ner en tredjedel av den uppkokta mjölken i äggsmeten och rör om.
  4. Slå samman allt i kastrullen. Låt koka under vispning till första bubblan syns och såsen har tjocknat.
  5. Sila genom en finmaskig sil och kyl ner.
  6. Smaka upp såsen med en nypa salt.
  7. Vispa grädden tills den börjar tjockna. Vänd sedan i den kalla älgörtssåsen med en slickepott.

Uppläggning

  1. Fördela den steka kavringen på desserttallrikar.
  2. Lägg äpplena ovanpå kavringen.
  3. Toppa med rikliga mängder älgörtsås och pudra över älgörtspulvret.