Annorlunda sallad

Annorlunda sallad
Foto: TV4

Den här salladen är grekisk och serveras som förrätt. Ursprungsreceptet innehåller lammtungor, men de kan vara svåra att få tag i, så vi använder kalv- eller nöttunga. Lammtungor finns dock emellanåt i våra saluhallar, men måste oftast beställas. Salladen ska stå och dra till nästa dag i kylskåpet.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 kalvtungor (eller 4-5 lammtungor)
  • 1 gul lök
  • 1 liten morot
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • Marinad:
  • 2-4 vitlöksklyftor
  • 1 knippa persilja
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • salt och malen vitpeppar

Till servering:

  • sallatsblad

Gör så här

  1. Ansa, skala och skär löken, vitlöken och moroten i bitar. Skölj tungorna, lägg dem i kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma väl. Lägg grönsakerna i kastrullen tillsammans med pepparkorn, lagerblad och salt. Låt alltsammans sjuda under lock. Kalvtunga i 1 1/2 timme, lammtunga i knappt 1 timme och nöttunga i 2 1/2 timme.
  2. Ta upp tungorna och låt dem svalna lite. Dra sedan av skinnet och lägg dem tillbaka för att kallna i spadet. När tungorna har svalnat skivas de ganska tunt.
  3. Finhacka och blanda persiljan och vitlöken till marinaden. Rör eller skaka ihop olja och vinäger och krydda marinaden med lite salt och vitpeppar. Varva tungan och persilje-/vitlökshacket i en skål och ringla lite dressing mellan varje varv. Lägg ett fat som tyngd överst och täck väl med folie. Ställ kallt till nästa dag.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept