Souvlaki med sallad och tsatsiki

Souvlaki med sallad och tsatsiki
Foto: Olof Skipper

En klassiker till sommarens alla grillkvällar. Du kan även välja kyckling eller nötkött på spettet, allt efter smak.

Se fler recept från

Du är vad du äter



Använder du träspett, lägg dem i blöt innan du trär på köttet! /Anna Skipper

11 maj 2011
2

Du behöver

Souvlaki

  • 250 g lammfilé
  • 0,25 dl olivolja
  • 2 tsk oregano
  • 0,25 dl vitt vin
  • 1 st gul paprika
  • 1 st rödlök
  • salt och peppar, efter smak

Tsatsiki

  • 5 dl grekisk yoghurt, fet
  • 1 st gurka
  • 4 st vitlöksklyftor, pressade
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar

Grekisk sallad

  • 1 st gurka , skär i halvmånar
  • 4 st tomater, dela i klyftor
  • 1 st rödlök, skiva tunt
  • romasallad, riv i mindre bitar
  • fetaost
  • oliver
  • färsk oregano
  • olivolja
  • balsamvinäger

Gör så här

  1. Souvlaki
    Skär köttet i tärningar och lägg i en skål.
  2. Rör ihop olivolja, oregano, vin, salt och peppar.
  3. Marinera köttet i 2-3 timmar.
  4. Skär grönsakerna och trä upp på spett varvat med köttet.
  5. Lägg spetten på grillen och pensla med marinaden.
  6. Grilla i ca 5-10 minuter tills köttet är stekt efter önskemål.
  7. Tsatsiki
    Blanda yoghurt, vitlök, olivolja, salt och peppar.
  8. Skala gurkan och riv den grovt.
  9. Pressa ur vätskan och rör ner gurkan i yoghurten.
  10. Grekisk sallad
    Blanda grönsakerna i en skål.
  11. Smula över fetaost och oregano.
  12. Häll över olivolja och lite balsamvinäger, salta och peppra.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept