Skaldjurspaté

Skaldjurspaté
Foto: Nisse Peterson

Att göra en fisk- och skaldjurspaté är rätt enkelt om man har en matberedare till hjälp. Den färdiga patén väger ca 1,8 kg och räcker till 8-10. Oftast äter man en fiskpaté kall, men den här färsen är också utsökt god att servera varm med förslagsvis en hollandaisesås, citronklyftor, pressad potatis och sockerärter.

Det går bra att använda fryst fisk men det ger en något porösare paté.

6 mars 2008
Visa mer
8

Du behöver

  • 600 g räkor
  • 200 g havskräftstjärtar
  • 1 burk burk (225 g) musslor i vatten
  • 400 g väl rensad fiskfilé av gädda, gös eller torsk
  • 1,5 tsk salt
  • 1 st medelstort ägg
  • 2 st äggvitor
  • 2 msk rumsmjukt smör
  • 1 krm mald vitpeppar
  • 1 krm kajennpeppar
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 dl kall vispgrädde (eller kokt kall mjölk 3 %)
  • 0,5 dl finskuren gräslök eller dill

Gör så här

  1. Skala räkorna och hacka dem grovt med en stor kniv. (Rensa musslorna genom att dra bort eventuella små "grustofsar". Dela varje mussla i 2-3 delar.) Dela havskräftstjärtarna. Tina fisken om den varit fryst.
  2. Smörj en 2-liters ugnsform. Förbered gräddningen genom att (i ugnens nedre del) sätta in en långpanna halvfylld med vatten och sätta ugnsvärmen på 150°.
  3. Skär fisken i bitar, salta och lägg bitarna i matberedarskålen. Knäck ner ägget (lägg de två äggvitorna i en annan bunke så länge).
  4. Kör hastigt fisken, några sekunder bara, tills den är finfördelad. Stanna maskinen och lägg ner mjukt smör i klickar, peppar och potatismjöl.
  5. Ha grädden i beredskap, sätt i gång maskinen igen och häll samtidigt grädden långsamt genom röret. Lägg sist i grovhackad gräslök eller dill. Kör några få sekunder tills allt är blandat.
  6. Rör för hand ner de hackade räkorna, eventuellt delade musslor och delade havskräftstjärtar.
  7. Vispa vitorna till hårt skum och vänd för hand ner dem i smeten.
  8. Fördela färsen i den smorda formen. Släta till ytan med fuktad hand, täck med folie eller smörat smörpapper och grädda i vattenbadet (långpannan med vatten) i ca 1 timme och 30 minuter. Låt formen stå i ca 5 minuter innan patén försiktigt stjälps upp. Låt den kallna under formen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept