Äggkopp med varmrökt lax

Äggkopp med varmrökt lax
Foto: TV4
10

Du behöver

  • 200 g skinn- och benfri varmrökt lax, gärna najadlax

Vinägrett:

  • ½ gelatinblad
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk koncentrerad kycklingbuljong
  • 2 dl olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk grov fransk senap

Äggröra

  • 5 ägg
  • 5 msk vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 5+5 äggskal
  • färsk mynta

Gör så här

  1. Dela laxen i små munsbitar. Ställ kallt till servering.
  2. Vinägrett: Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten, minst 15 minuter.
  3. Värm vatten och kycklingbuljong i en liten kastrull. Rör ner gelatinbladet i den varma buljongen. Låt kallna i kylen.
  4. Häll buljongen i en mixer. Tillsätt oljan i en tunn stråle, under gång. Smaksätt med vinäger och senap. Går också bra att göra med mixerstav. Ställ kallt till servering.
  5. Äggskal: Skär försiktigt av toppen på äggen och häll gula och vita i en skål. Skölj ur skalen under rinnande vatten och ställ dem upp och ner på hushållspapper.
  6. Äggröra: Blanda ägg och grädde i en tjockbottnad kastrull. Smaka av med salt.
  7. Sätt plattan på låg temperatur. Rör i botten på kastrullen tills äggröran fått en krämig konsistens. Låt kallna. Om äggröran blir för fast i konsistensen kan ni späda den med lite kall grädde.
  8. Servering: Fördela äggröran i botten på äggskalen. Fyll på med lax och avsluta med en tsk vinägrett. Dekorera med färsk mynta eller annan kryddört.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept