Semlor

3h 10 min
Semlor
Foto: TV4
Från Köket

Semlan är nog Sveriges mest älskade bakelse. Traditionellt äter man semlan i en djup tallrik med varm mjölk med en gnutta salt för att bryta mot sötman.

Bittermandelns bittra smak kommer från ämnet amygdalin, ett ämne som i större mängd är giftigt. Livsmedelsverket beräknar att 8-10 mandlar kan vara dödligt för ett barn, och cirka 60 stycken för en vuxen. Bittermandeln äts inte naturell, utan som krydda i olika desserter, exempelvis semlor. Omvandling i antal kärnor (cirkamängd):
65 g = 1 dl
100 g = 1,55 dl
Källa: recepthjälpen.se och meny.se

15 februari 2010
Visa mer
3h 10 min

Du behöver

  • 500 g mjölk
  • 1150 g vetemjöl
  • 200 g socker
  • 200 g osaltat smör
  • 75 g jäst
  • 10 g salt
  • 15 g malen kardemumma
  • 1 st ägg

Mandelmassa:

  • 150 g skållad mandel
  • 150 g strösocker
  • 1 st skalad, finriven bittermandel

Tillbehör:

  • grädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och rör i mjölk och kardemumma. Låt blandningen svalna till 37 grader och häll i en bunke eller matberedare. Smula ner jästen och låt den lösas upp.
  2. Tillsätt mjöl, socker, salt och ägg och blanda i 10 minuter. Låt degen därefter jäsa i bunken under en bakduk i en timme.
  3. Dela upp degen i bullar på cirka 60 gram och rundriv. Låt vila i 20 minuter.
  4. Placera bullarna på bakplåtar och platta ut lite. Låt sedan jäsa under plast i cirka 1.5 timme till. Sätt ugnen i slutet av jästiden på 230 grader.
  5. Baka bullarna i varm ugn i 10 minuter, tills de fått färg.
  6. Mixa mandeln, strösockret och bittermandeln till mandelmassa. Vispa grädden.
  7. När bullarna är klara, klipp ett triangellock med sax. Lägg i mandelmassa och vispad grädde och pudra på florsocker med en tesil.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept