Recept på kokt julskinka

Recept på kokt julskinka
Foto: Fredrik Sandin Carlson
2h

Du behöver

Kokt julskinka

  • 1 st skinka (gärna svensk, benfri och välrimmad med svål)
  • 2 st nejlikor
  • 1 st gul lök, i bitar
  • 0,5 st purjolök, i bitar
  • 1 st morot, i bitar
  • 0,5 flaska porter
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1 st timjankvist

Griljering till julskinka

  • 1 dl svensk senap
  • 1 dl sirap
  • 1 msk maizena
  • 1 dl ströbröd

Gör så här

  1. Kokt julskinka
    Spola av skinkan i rinnande kallt vatten. Lägg sedan över julskinkan i en rymlig gryta. Skär ett kryss i svålen och stick ner en köttermometer.
  2. Fyll på med vatten och koka upp. Häll sedan bort vattnet och skummet. Slå på nytt vatten, gärna kokande, precis så att det täcker julskinkan. Tillsätt grönsakerna och kryddorna. Koka sakta med locket på glänt tills julskinkan nått cirka 69 grader i kärntemperatur. Det tar ungefär 40-65 minuter per kilo skinka.
  3. Ta ur julskinkan och svåla av den.
  4. Griljering till julskinka
    Blanda ingredienserna till griljeringen (utom ströbröd) och pensla på julskinkan när den är varm. Det är viktigt att göra detta när skinkan fortfarande är varm för att undvika bakterietillväxt (vilket lätt händer när julskinkan svalnar och värms igen).
  5. Strö över ströbrödet och griljera din julskinka i 200 grader ugn cirka 12-15 minuter tills den får fin färg.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept