Skinka i Coca-Cola

3h 20 min
8
Skinka i Coca-Cola
Foto: Fredrik Sandin Carlson
3h 20 min
8

Du behöver

  • 2 kg skinka, lättrimmad
  • 1 st lök, skalad och delad
  • 2 liter Coca-Cola (inte light!)

Till griljeringen:

  • 1 näve kryddnejlikor
  • 1 msk mörk sirap
  • 2 tsk Colmans senapspulver
  • 2 msk råströsocker

Gör så här

  1. Lägg skinkan i en gryta, med svålen neråt om det går. Tillsätt lök och häll över Coca-Colan. Låt det koka upp.
  2. Sänk sedan värmen så att det sjuder, lägg ett lock på glänt och sjud i 2 1/2 timme. Om skinkan är större eller mindre, räknar du ut koktiden genom att räkna en timme per kilo, kom ihåg att den får en stund i ugnen senare också. Ta också med i beräkningen att om skinkan kommer direkt från kylskåpet måste du ge den minst 15 minuter extra så att den blir genomkokt.
  3. Värm under tiden ugnen till 240 grader.
  4. När skinkan kokat klart, ta upp den ur grytan (spara kokspadet) och låt den svalna lite så att den går att hantera. (Du kan också låta den kallna och göra griljeringen senare om du vill.)
  5. Ta bort svålen, men lämna kvar ett fettlager. Skåra fettet med en vass kniv i ganska stora sneda rutor och pryd varje ruta med en kryddnejlika.
  6. Pensla skinkan noggrant med sirap, men var försiktig så att inte kryddnejlikorna ramlar av. Klappa fast senapspulver och socker på ytan.
  7. Lägg skinkan på aluminiumfolie i en långpanna och griljera i ca 10 minuter eller tills det bubblar och har fått färg. Skulle du vilja koka skinkan i förväg och låta den svalna, kan du sätta i kryddnejlikorna senare och griljera den. Om den är rumstempererad ställer du den i ugnen i 180 grader i 30-40 minuter, höj värmen mot slutet om du tycker att det behövs för att få färg.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept