Ålpastej med gäddfärs

Ålpastej med gäddfärs
Foto: TV4

För att laga den här pastejen krävs att du har en mixer. Förhöj gärna smaken hos denna läckra ålpastej genom att lägga till rökt ål och/eller syrliga äpplen i bitar. Variera gärna färsen med andra kryddor som persilja, gräslök eller lite dragon.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 500 g filéad, färsk ål
  • 200 g gäddfilé
  • 30 g vitt formbröd utan kanter
  • 2 msk hackad schalottenlök
  • 4 msk hackad dill
  • 1 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk salt
  • 1 krm kajennpeppar
  • 1 msk smör
  • 2 krm malen vitpeppar
  • 0,5 tsk pressad citronsaft

Du behöver också:

  • en 1-liters ugnssäker form

Gör så här

  1. Fräs schalottenlöken i hälften av smöret utan att den tar färg. Låt kallna. Lägg brödet i en bunke, fukta med 1 msk vispgrädde och ett lätt uppvispat ägg samt schalottenlöken. Låt allt dra en liten stund i kylen.
  2. Skär gäddfilén i mindre bitar. Kör den med brödblandningen i mixer - det tar bara några minuter att få en finfördelad färs. Krydda med salt, peppar och kajennpeppar. Ställ färsen i kylen i ca 20 minuter. Rör ner vispgrädden lite i taget i den kylda färsen och till sist hälften av den hackade dillen.
  3. Värm ugnen till 200°. Smörj formen och krydda ålfiléerna med salt och peppar. Lägg dem i formen med skinnsidan utåt. Strö återstoden av den hackade dillen över filéerna och fyll sedan formen med färsen. Släta till den med en kniv. Grädda i vattenbad i ca 1 timme.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept