Zucchinibiffar med klyftpotatis och tzatziki

POPULÄRT
koket.se
Zucchinibiffar med klyftpotatis och tzatziki
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Zucchinibiffar med klyftpotatis och tzatziki

22 ingredienser

40 min

Middag på grekiska enligt Zeina! Lättlagade små biffar på zucchini med fetaost serverade med rostade potatisklyftor och en tzatziki smaksatt med dill.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Zucchinibiffar

  • 1 kg zucchini
  • 2 salladslökar
  • 1 gul lök (eller röd)
  • 1 dl färsk dill, finhackad
  • 0,5 dl färsk persilja, finhackad
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • ca 2 tsk bakpulver
  • 200 g fetaost
  • olja, till stekning
  • salt
  • peppar

Klyftpotatis

  • 500 g potatis, gärna fast
  • salt
  • peppar
  • olja

Tzatziki

  • 0,5 gurka
  • 200 g grekisk yoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk färsk dill
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Riv zucchinin på grova sidan av rivjärnet. Lägg i en sil, strö över salt (ca 1 tsk till 1 kg zucchini) och låt stå i 20-30 minuter.
  2. Pressa sedan ut så mycket vätska som möjligt från zucchinin med händerna. Ju mer vätska du lyckas pressa ut desto mindre mjöl behöver du sen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Skär potatisen i klyftor. Lägg i en ugnssäker form. Blanda med olja, salt och peppar. Rosta i ugnen 15-20 minuter till fin färg.
  5. Skala och hacka löken fint. Finhacka salladslöken.
  6. Lägg zucchini, lök, salladslök, dill och persilja i en skål tillsammans med ägg, mjöl och bakpulver.
  7. Smula i fetaosten. Blanda allting ordentligt. Var försiktigt med saltet då du redan har haft i salt när du rev zucchinin och även fetaost brukar vara ganska salt. Salta försiktigt och smaka dig fram.
  8. Du kommer eventuellt behöva ha i mer mjöl, det beror på hur vattning zucchinin är. Smeten ska vara ganska kladdig. Känn dig fram och ha i så mycket mjöl det behövs.
  9. Stek små platta biffar av smeten i olja i en stekpanna. Stek på medelvärme tills biffarna fått fin färg, ca 3-4 minuter på varje sida. Ha inte för hög värme på, för då blir de snabbt stekta utanpå och förblir råa i mitten.
  10. Riv gurkan grovt. Blanda med yoghurt och riv i vitlöken. Hacka dillen fint och bland i även den. Smaka av med salt.
  11. Servera med tazatiski och rostad klyftpotatis.

Tips! Använd gärna små späda zucchini, de innehåller mindre mängd vätska.