Zillahs chokladtårta

POPULÄRT
Zillahs chokladtårta
Foto: TV4
Cecilia ”Zillah” Andrén
Cecilia ”Zillah” Andrén

Zillahs chokladtårta

Av: Cecilia ”Zillah” Andrén

Från: Hela Sverige bakar

14 ingredienser

2 h

Maffig chokladtårta fylld med banan och hallon samt dekorerad med marsipanrosor.

Jag har alltid varit lite tudelad till tårtor. Jag har väldigt svårt för grädde, och det innehåller ju de allra flesta tårtor. Därför har jag alltid tyckt bäst om chokladtårtor som inte har någon grädde. Det går däremot utmärkt att servera grädde till chokladtårta, men då hoppar jag gärna över den. Jag är väldigt svag för marsipan så på födelsedagar har jag ofta önskat mig prinsesstårta, men den har ju samtidigt innehållit grädde. Därför gör jag i programmet en chokladtårta och dekorerer den med marsipan – det bästa av två världar! /Zillah

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

  • 400 g mörk choklad
  • 1 krm salt
  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 5 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 citron
  • 2 tsk olivolja
  • 1 dl mannagryn
  • 5 dl hallon
  • 3 bananer
  • rosa marsipan
  • grön marsipan

Gör så här

  1. Ta fram smöret så det får bli lite mjukt. Sätt på ugnen på 175 grader, värme underifrån.
  2. Smörj och bröa en tårtform med mannagryn.
  3. Blanda 2 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och 1 krm salt. Rör om ordentligt med gaffel.
  4. Smält 200 g choklad. Låt den svalna lite.
  5. Rör 150 g smör och 2 dl socker poröst med assistent tills den blir vitaktig och sockergrynen inte känns.
  6. Tillsätt 5 normalstora ägg, ett i taget, och vispa mellan varje ägg.
  7. Pressa ner saften från en halv citron i smeten. Rör ner den smälta chokladen i smeten. Sikta ner mjölet i smeten. Rör om i smeten med träsked, lugnt och försiktigt.
  8. Häll smeten i formen och grädda underifrån mitt i ugnen i 45 minuter (35 minuter underifrån, sedan 10 minuter i uppe och nere-värme).
  9. Gör marsipanrosorna och bladen till tårtan medan den gräddas i ugnen, samt mosa bananerna och hallonen till fyllningen.
  10. Låt tårtan svalna. Snabbast går att placera den i frysen i 15 minuter.
  11. Smält resten av chokladen på spisen och tillsätt olivoljan.
  12. Skär tårtan i tre bottnar.
  13. Fyll ena lagret med mosade hallon och det andra med mosad banan. Pressa lite citronsaft på bananmoset för att bananen inte ska bli brun.
  14. Garnera tårtan med den smälta chokladen på sidorna och toppen. Dekorera med marsipanrosorna och bladen. Servera eventuellt med grädde vid sidan om.