Zeinas paella med kyckling och räkor

koket.se
Zeinas paella med kyckling och räkor
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Zeinas paella med kyckling och räkor

16 ingredienser

Zeinas goda variant på den klassiska spanska paellan med ris, saffran, kyckling, räkor och ärtor. En utmärkt festrätt där allt smidigt lagas i en och samma panna.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

  • 4 dl risottoris (eller paellaris)
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 4 klyftor vitlök
  • 400 g krossade tomater
  • 3 majskycklinglårfile
  • ca 100 g räkor med skal
  • 60 g frysta ärtor
  • 1 g saffran
  • 2 tsk paprikapulver
  • ca 1 l vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 1 citron
  • ca 1 dl olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala och hacka löken och vitlök fint. Dela, kärna ur och skär paprikan i tärningar.
  2. Skär kycklingen i bitar.
  3. Stek kycklingen i olja i en stor panna tills den fått fin färg runtom. Ta upp och lägg åt sidan.
  4. Lägg den hackade gula löken i pannan och stek tills den är mjuk och fått lite färg. Tillsätt vitlök och paprika, fortsätt steka 1-2 minuter.
  5. Strö över paprikapulver och saffran, vänd runt. Tillsätt krossade tomater och blanda allting noga. Låt tomatsåsen puttra utan lock i ca 15 minuter. Lägg i kycklingen.
  6. Skölj riset noga i ljummet vatten och låt rinna av. Vänd ner riset i tomatsåsen och blanda så att riset fördelas jämnt i såsen. Nu ska detta helst vara den sista gången du rör runt riset. Om du blandar riset för ofta kommer riskornen börja släppa ifrån sig massa stärkelse och istället för en paella kommer du att få en risotto.
  7. Häll på kokhett vatten som du har blandat med fond eller buljong. Salta och peppra. Skaka pannan försiktigt tills allting blandas samman, undvik att röra runt riset. Låt paellan sjuda på medelvärme utan lock i ca 10 minuter. Skaka på pannan lite lätt efter halva tillagningstiden.
  8. Tryck ner räkorna lite lätt på toppen av riset. Låt puttra i ytterligare 10 minuter. Du kan tillsätta mer vatten om det känns för torrt.
  9. Strö över ärtorna, täck pannan med ett lock eller folie och låt allting tillagas någon minut. Smaka av och se så att riset är färdigt. Ta från värmen och låt vila ca 5 minuter före servering. Toppa med citronklyftor och servera.