Whiskykyckling med hasselbackspotatis

Whiskykyckling med hasselbackspotatis
Foto: Tv4

Whiskykyckling med hasselbackspotatis

Av: Mats - Karlskoga

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

1 h 30 m

Whiskykyckling med hasselbackspotatis, ugnsrostade oliver och varma små tomater.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 4 kycklingfiléer
  • smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Whiskysåsen

  • 5 dl grädde
  • 0,5-1 dl whisky
  • 0,5-1 dl soja
  • messmör

Hasselbackspotatis

  • 8 potatisar
  • ca 5 msk smör (eller flytande margarin)
  • salt
  • ev ströbröd

Tillbehör

  • oliver (gröna och svarta)
  • tomat (på kvist)

Gör så här

Kyckling och whiskysås

  1. Stek kycklingfiléerna så att de får en fin gyllenbrun yta. Lägg sedan filéerna i en smord ugnsform.
  2. Häll grädde, whisky och soja i stekpannan och koka upp. Klicka ner lite messmör efter smak i såsen. Häll över såsen på kycklingfiléerna.
  3. Gratinera i nedre delen av ugnen 25–35 minuter beroende på filéernas storlek (150-175 grader).

Tillbehör

  1. Ugnsrosta oliverna på en plåt i 175 grader i ca 1 timma. Det går bra att göra i förväg.
  2. Lägg tomaterna i en ugnsform. Låt de gå med kycklingen de sista 10 minuterna.

Hasselbackspotatis

  1. Skala potatisen och skär dem i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen med den skivade sidan uppåt i en ugnsform. Pensla dem med smöret och salta lite på dem. Stek dem i mitten på ugnen tills de fått färg ca 45 minuter. Pensla dem med smöret ett par gånger under stekningen och strö ev över lite ströbröd mot slutet.