Vörtlimpa

Vörtlimpa
Foto: TV4
Jul

Det här är en rejäl deg, den räcker till fyra limpor eller hålkakor. Det bröd som inte går åt direkt stoppar du i frysen.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 100 g jäst
  • 100 g smör
  • 1 liter porter
  • 1-2 dl mörk sirap
  • 1 msk salt
  • 1 msk torra malda pomeransskal
  • 1 msk stött anis
  • 1 msk stötta fänkålsfrön
  • 3 dl russin
  • 2 kg rågsikt

Gör så här

  1. Smörj en långpanna eller smörj bara kanten och lägg bakplåtspapper i. Smula ner jästen i en bunke. Smält smör, häll i porter och värm degvätskan till fingervärme, 37°. Häll degvätskan över jästen och rör om så att den löser sig.
  2. Ta undan 4 dl av rågsiktet. Häll resten i degvätskan, gör en eller två fördjupningar i mjölet med ett decilitermått och fyll det med sirap. Tillsätt salt, önskade kryddor och eventuellt russin och arbeta degen kraftigt i bunken, tillsätt eventuellt ytterligare mjöl. Ställ degen att jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  3. Sätt ugnen på knappt 200°. Arbeta ihop degen lätt i bunken och stjälp sedan upp den på lätt mjölat bakbord och knåda degen smidig. Dela degen i 4 delar och forma dem till limpor eller hålkakor, lägg dem i långpannan och pensla mellan med smält margarin. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter.
  4. Grädda i ca 40 minuter i mitten av ugnen. Pensla bröden med vatten eller porter efter gräddningen, vira in dem i bakdukar och låt svalna på galler.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept