Vit chokladmousse med hallongelé och nötflarn

Vit chokladmousse med hallongelé och nötflarn
Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Du behöver

Chokladdroppar

  • 50 g mörk choklad (70 %)
  • 1 ark genomskinlig overheadfilm, anpassad för matlagning/bakning

Rostad vit choklad

  • 200 g vit choklad, riven eller finhackad

Nötflarn

  • 50 g honungsrostade jordnötter
  • 45 g strösocker (0,5 dl)
  • 10 g flytande honung (0,5 msk)
  • 50 g smör
  • 9 g vetemjöl (1 msk)
  • 7,5 g standardmjölk (0,5 msk)

Chokladmousse

  • 200 g vit choklad
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 äggula

Gelé

  • 200 g frysta hallon, tinade
  • 1 dl strösocker
  • 2-3 msk rom
  • 2 blad gelatin

Servering

  • ca 25 färska hallon
  • rom

Gör så här

  1. Chokladdroppar
    Smält den mörka chokladen i vattenbad. Skär overheadfilmen i 1,5x10 cm. Skär ut ca 12 remsor. Lägg dem på ett stort smörpapper och stryk över ett lager choklad på varje remsa. Kläm ihop ändarna till en droppform med chokladen på droppens insida. Fäst eventuellt med ett gem och ställ in i kylen.
  2. Rostad vit choklad
    Sätt ugnen på 180 grader, lägg den finhackade/rivna chokladen på ett bakplåtspapper och rosta den i ugn ca 5-8 min. Obs! Passa det noga så att den inte bränns.
  3. Nötflarn
    Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Hacka jordnötter grovt. Blanda socker, honung och smör i en kastrull. Låt smälta. Tillsätt vetemjöl och mjölk. Låt puttra 1 minut. Blanda ner de hackade nötterna och fördela ca 9 teskedsstora klickar på en bakplåtsklädd plåt. Grädda 5-6 minuter. Låt svalna på ett galler.
  4. Chokladmousse
    Smält den vita chokladen i vattenbad. Vispa grädden med äggulan och vänd ner chokladen snabbt och smidigt.
  5. Montering
    Fyll ett hallon med rom och placera längst ner i skålen (valfritt). Hacka nötflarn. Vara hacket och rostad vit choklad i glaset. Fyll på med lite av chokladmoussen, därefter rostad choklad och hackade nötflarn, fyll på med ytterligare mousse, spara ca 1-2 cm från glaset kant.
  6. Ta ut dropparna från kylen och fyll dessa med resterande mousse. Ställ nu glas och droppar för att stelna i kylen 1-2 timmar.
  7. Gelé
    Lägg två gelatinblad i kallt vatten minst 5 minuter. Smält ca 1 dl strösocker i en kastrull så att det blir ljusbrunt, slå över de tinade hallonen och låt puttra ett par minuter.
  8. Sila och blanda ner urkramade gelatinblad i den varma hallonsaften. Smaksätt med 1-2 msk rom. Låt svalna.
  9. Ta ut glaskuporna då de stelnat och häll försiktigt över gelé, ska precis täcka moussen. Ta bort overheadfilmen från dropparna och placera ovanpå gelén då den stelnat.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept